információ a pelletről
információ a pelletről

A pellet nem más, mint finomított alapanyagból (elsősorban fából) tömörítéssel készített fűtőanyag.

A pellet alakja hengeres, átmérője 6-10 mm, hossza 10-30 mm közötti lehet. Alapanyagai lehetnek a fafeldolgozás vagy a mezőgazdaság különböző melléktermékei (forgács, fűrészpor, illetve szalma vagy különböző energianövények). A fabrikett alternatívája azokon a helyeken, ahol fontos az automatizálható fűtési rendszer kialakítása, hiszen méretének köszönhetően megfelelő tüzelőberendezése (pelletkazán) alkalmazása esetén automatikusan adagolható.

 

A jó minőségű pellet felülete sima, fényes, hosszirányú repedésektől mentes. Az ilyen felületű pellet nagy valószínűséggel megfelelő sűrűségű/tömörségű (optimális présnyomás és hőmérséklet közepette készült), azaz tömörsége, kopásállósága, morzsalékolódása is megfelelő. Ha a pellet kézzel elmorzsolható, biztosan nem jó minőségű.

Fapelletet speciális tüzelőberendezésekben alkalmazhatunk, melyeket két csoportra oszthatunk: kandallók és kazánok. A kandallók jellemzően 6-20 kW-ig terjedő teljesítményű berendezések, melyek beépített pellettartállyal rendelkeznek. Alkalmasak nagyobb helyiségek, de akár közepes méretű családi házak hőszükségletének ellátására is. Az automata pelletadagolás miatt szoba termosztátról vezérelhetők, így a fűtés nem igényel törődést a néhány naponta szükséges feltöltésen és az előírt karbantartáson felül. A kandallókat is két csoportra oszthatjuk: a központi fűtésre köthetők, ill. a csak konvekciós elven működő berendezésekre. A központi fűtésre köthető ún. vízteres kandallók alkalmasak akár a használati meleg víz és a fűtéshez szükséges meleg víz előállítására is.

Kazánok: a kandallókkal ellentétben a kazánok nem képesek közvetlenül helyileg hőt leadni a levegőbe, csak a használati és a fűtéshez szükséges meleg víz előállításra alkalmasak. Szintén automatizált működésűek, mint a kandallók, de általában nagyobb hamutárolóval, nagyobb beépített pellet-tartállyal, illetve külső tartályból adagolásra képest szállítórendszerrel is rendelkezhetnek. Teljesítményük jóval meghaladhatja a kandallókét: 10-100 kW, de akár még a 100 kW-ot is meghaladó teljesítményű berendezések is léteznek. Előnye a kazánoknak, hogy akár 4-6 hétre is megfeledkezhetünk a tüzeléssel való törődésről, és akkor is csak apró karbantartási feladataink akadnak. A tetszőleges méretű külső pellet tartály megválasztásakor elérhetjük akár azt is, hogy fűtési szezononként csak egyszer kelljen a feltöltéssel foglalkoznunk

És, hogy miért érdemes pelletfűtésre váltani?

Mert olcsó és környezetkímélő. Jó befektetés már középtávon is, mert minimum 35 %-os fűtésköltség megtakarítást jelent a gázról pelletalapú rendszerre való átállás. Megoldás ez az egyre feszítő ellátásbiztonság problémájára, és válasz a kimerülőben lévő fosszilis energiahordozó készletek (gáz, olaj, szén) okán bekövetkező energiakrízisre. S nem utolsó sorban kényelmes fűtési megoldás, hiszen a pelletkandallók és pelletkazánok teljesen automatikus üzemmódúak.