Információk a pelletről
Információk a pelletről

Mi az a pellet?

A pellet 100%-ban természetes fából vagy biomasszából sajtolt 4-16 mm-es átmérőjű, henger formájú granulátum, megújuló energiaforrás. Faforgácsból vagy fűrészporból préselik össze nagy nyomáson. Kötőanyagot vagy ragasztót nem tartalmaz, a fa megolvadt lignin-tartalma tartja össze a pelletet. Nagyon jó fűtőanyag, fűtési hatásfoka közel van a 90%-hoz a hagyományos fás- vagy gázkazánok 60-80%-os teljesítményével szemben.

Milyen a jó pellet?

A jó minőségű pellet fényes, egyenletes felületű, repedésmentes, melyből látszik, hogy megfelelő nyomáson préselték. Ha kézzel morzsolható a termék, akkor rossz a minősége. Vásárláskor érdemes megvizsgálni a csomagolást: ha túl sok morzsalék van a zsák alján, vagy a pellet mérete túlságosan kicsi, akkor biztosan nem megfelelő minőségű a termék. Minél világosabb színű a pellet, annál kevesebb fakérget és szennyeződést tartalmaz (de sötétebb színű pelletet eredményezhet az is, ha keményfából gyártották). A szürkés elszíneződés minőségromlásra utal. Javasoljuk, hogy pelletvásárláskor a DIN Plus, ENplus-A1 és az ÖNORM szabványoknak megfelelő pelletet válassza! Cégünk csak kiváló minőségű, DIN Plus-besorolású pelletet forgalmaz!

Miért érdemes pelletfűtést alkalmazni?

A pelletfűtés olcsó, már csak emiatt is érdemes váltani. Ezen túlmenően pedig környezetkímélő megoldás, mivel 100%-ban megújuló energiaforrás. Közel 35%-os fűtésmegtakarítás érhető el vele, a földgázzal történő fűtéssel szemben. És nem utolsósorban rendkívül kényelmes, nem kell fát hasogatni, folyamatosan takarítani. Egy tartály feltöltéssel napokon, heteken vagy akár hónapokon keresztül megoldott a fűtés és a meleg víz a lakásban.

Milyen berendezésben lehet használni a pelletet?

Pelletet speciális pellet kandallóban vagy pellet kazánban lehet használni. A kandallók beépített pellet-tartállyal rendelkeznek, termosztátról vezérelhetőek, így nagyon kényelmes megoldást jelentenek, elegendő csak néhány naponta feltölteni a tartályt, és pár naponta kiüríteni a keletkezett minimális mennyiségű hamut. Köthetők központi fűtésre is, amivel a meleg víz és a fűtés is egyszerre megoldhatóak, valamint vannak csak konvenkciós elven működők berendezések is. A pelletkazánok a levegőbe nem tudnak hőt leadni, kizárólag a fűtéshez és a napi használathoz szükséges meleg víz előállítására alkalmasak. Ugyanúgy, mint a kandallók, automatizált működésűek, a tartály feltöltése után napokig nem kell törődni a begyújtással. Teljesítményt tekintve a kandallók 10-100 kW teljesítményűek lehetnek, ezzel szemben a kazánok 100 kW-ot meghaladó teljesítményt is képesek produkálni. Kazán esetében választható a pellet-tartály mérete, ami azért nagyszerű, mivel nagy tartály esetén előfordulhat, hogy csak 1-2 alkalommal kell foglalkozni a feltöltéssel.

Mennyi pelletet éget el a pelletkazán?

A pelletkazán "fogyasztása" több tényezőtől is függ. Meghatározza a lakás helyiségeinek nagysága, belmagassága, a falak hőszigeteltségétől, továbbá, hogy milyen meleget szeretnénk a lakásban. És figyelembe kell venni a pellet minőségét is. Viszonyításképpen elmondható, hogy egy kb. 120 m2-es családi ház fűtéséhez szükséges napi mennyiség kb. 12-18 kg-ban állapítható meg - óránként 0,5 kg, havonta kb. 450 kg, ebből következően egy fűtési szezonban kb. 2700 kg-ra van szükség.

Lehet-e napkollektorral együtt alkalmazni a pelletkazánt?

Igen, lehet együtt alkalmazni, egy nagyon előnyös megoldás lehet a környezettudatos fűtési módot előnyben részesítők számára.